ROTOR Novi Sad - logo

Arhiva

Kako bojama menjamo prostor?

15. 05. 2014.

Boje su veoma važne kod uređivanja obojenog, estetskog i prijatnog okruženja, jer život bez boja bi jednostavno bio prazan. U ovom tekstu videćete kako izborom boja utičete na prostor.
 

Boje prostorija odražavaju ljudsku individualnost, a ponekad su prilagođene i nameni prostorije. Njihov uticaj na raspoloženje i stvaranje prijatnog ambijenta, atmosfere, kao i  fizioloških uticaj na ljude, je značajno velik. Boje uz svoju estetsku imaju i biološku, psihološku (pre svega emotivnu), društvenu i kulturnu vrednost.


U prostoru možemo pomoću boje stvoriti bezbroj stvari. Možemo stvoriti odgovarajuću podlogu za odgovarajuće raspoloženje, optički povećati ili smanjiti prostor. Boje u prostoru odražavaju ljudsku individualnost. Zbog intenzivnog uticaja boja na ljude preporučljivo je, da pre bojenja zidova i drugih elemenata, saznamo kakav efekat imaju pojedine boje. Pravim izborom možemo sebi i drugima ulepšati boravak u prostorijama.

Kada govorimo o praktičnoj upotrebi boja u svakodnevnom životu, tada nije odlučujuća njihova estetska strana niti naša simpatija za pojedine nijanse, nego pre svega njihova funkcija.  

Pojedine kombinacije nijansi imaju uticaj na čovekovo lično raspoloženje. Funkcija boje se iskazuje u tri smera: 

  • u prostoru, koji nam ili povećavaju ili smanjuju; 
  • u vremenu, kada stvaraju utisak da vreme brže odnosno sporije prolazi ili kada na njih reagujemo različitom brzinom;
  • u energiji koju zrače, tako da su odlučujuće prilikom opremanja stanova, radionica, škola, bolnica, ali i na putu i javnim prostorijama.
Jake, nametljive boje prostor subjektivno optički sužavaju, a mirne i nenametljive boje ga šire.


Hladne boje 
su u poređenju sa toplim,  mirne i nenametljive, zato je nephodno tamo gde želimo optički povećati prostor, odnosno proširiti ga, upotrebiti hladne boje, a tamo gde ga želimo suziti, bolje je upotrebiti tople boje.
 


Svetlije boje 
u zatvorenim prostorijama udaljuju i proširuju prostor, dok ga tamne sužavaju. 


Tamne boje 
nam deluju teške, a svetlije lakše, zato nas tamne pritiskaju, a svetlije podižu.  
 

Teški pol se u krugu boja nalazi u ljubičastoj, a lagani u žutoj boji. Boju osećamo kao tešku, ako sadrži nešto crne ili crvene. Osećaj težine je u tolikoj meri povezan sa percepcijom, da radnici žute sanduke smatraju lakšim od tamnoplavih, iako su svi iste težine.

Boje u prostorijama imaju jak uticaj i na percepciju topline. 

Hladne boje  prostor hlade, a tople ih zagrevaju. Ustanovljeno je, da ljudi u zelenoplavoj prostoriji osećaju za 3 do 4 stepena manju temperaturu u poređenju sa narandžasto obojenom prostorijom, iako je temperatura u oba slučaja ista.