ROTOR Novi Sad - logo

Arhiva

Kako osvetliti spušteni plafon

09. 10. 2014.


Spušteni plafoni lako se identifikuju zahvaljujući svom arhitektonskom izgledu.

Spušteni plafon može biti običan, bogatog dizajna, suptilan ili dramatičan u zavisnosti od toga kako želite da ga dizajnirate. Oni često traže osvetljenje koje im omogućava da prikažu svoj jedinstveni dizajn, i da se izdvoje.

Ovalni spušteni plafoni daju dramatičan izgled, u ovom slučaju, takođe se poklapaju sa ovalnim kuhinjskim ostrvom. Svetlo se ovde koristi da naglasi oblik.

Suptilno osvetljenje spuštenih plafona je odlična opcija za nosače plafona, posebno u spavaćoj sobi kojoj je potrebno suptilno svetlo i mirnan i spokojan ambijent.

Možete napraviti elegantan izgled plafona tako što ćete ležište obojiti drugačijom bojom od okvira. Redovno osvetljenje kao što su male LED svetiljke bi izgledalo lepo u tom slučaju.

Plafoni u podrumima su obično niži, tako da možete da koristite zidne svetiljke kao indirektno osvetljenje. Svetlo će se odraziti na plafon i stvoriće zanimljive vizuelne efekte, a sobu učiniti prostranijom.

Ugradna svetla mogu da se koriste kao okvir za spuštene plafone i da se istakne njihov arhitektonski dizajn. Međutim, ugradna svetla su samo rešenje za akcenatovano osvetljenje i treba da se kombinuju sa drugim vrstama za kompletan izgled.

Postavljanjem lustera unutar plafona skrećete pažnju na oblik i dizajn i on postaje ključna tačka vaše sobe. Plafon možete obojiti tamnom bojom, a ugradna svetla će se odraziti na svojoj površini i stvoriti nejasan, topao izgled.

Duga i uska soba izgledaće zanimljivije, a skrećete pažnju od njene veličine ukoliko plafon stavite kao fokusnu tačku male sobe. Spušteni plafon u uskoj sobi izdvaja se svojim oblikom, bojom i osvetljenjem.

Spušteni plafoni su obično pogodni za velike prostorije ili prostore sa visokim plafonima. Takođe, možete da instalirate niske sa svetlom koje obično imaju glamurozan uticaj.

Izvor: http://www.mojenterijer.rs/osvetljenje/osvetljenje-kod-spustenih-plafona