ROTOR Novi Sad - logo

Arhiva

MALI SAVETI ZA USPEŠNO KREČENJE

14. 05. 2014.

Proleće je idealno vreme da našem domu udahnemo život i obojimo ili osvežimo zidove svetlim i lepim nijansama...

Posle duge zime, sa dolaskom sunčevih zraka, mnogi požele da promene nešto u svom domu. Ukoliko nemate novca za novi nameštaj, vrlo lako uz pomoć boja i malih kućnih dekoracija, vaš dom može izgledati sasvim drugačije.

Za početak zašto ne biste obojili zidove, bilo da je reč o dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili kuhinji?

Uz malo mašte, truda i volje ovaj posao možete uraditi sami. Sve što treba da znate saželi smo u pet lakih koraka:

1. Izmerite površinu

Da biste znali koliko vam je boje potrebno, izmerite površinu koju planirate bojiti. Na osnovu tih merenja prodavači će znati koliko vam je boje potrebno. Prilikom kupovine, birajte kvalitetne boje i razređujte ih prema propisanim uputstvima. Pripremite boju odjednom, inače vam se može dogoditi da kasnije dobijete različite nijanse.

2. Pribor za rad

Osim boje, potrebni su vam manji i veći valjak, mrežica za ceđenje valjka, četkica za uglove, traka, glet masa, špatula i brusni papir. Za zaštitu nameštaja i poda potrebna je folija ili stare novine.

3. Kupovina

Za kupovinu boja, lakova, alata... potražite Vama najbližu FARBARU ROTOR i pitajte naše prodavce slobodno za savet.

Lista farbare: http://rotorns.co.rs/boje-i-lakovi.html

4. Zaštitite prostor

Pre bojenja potrebno je nameštaj pažljivo pomaknuti prema sredini prostora. Pod prekrijte folijom površine prostorije, a nameštaj takođe zaštitite. Sve otvore, utičnice i prekidače zaštitite krep-trakom. Lustere omotajte kesama i učvrstite lepljivom trakom.

5. Sanirajte oštećenja

Da bi bojenje zidova uspelo, zidovi moraju biti ravni, čisti i suvi, jer će u protivnom ostati mrlje od vlage, masnoće i prašine. Pre svega morate dobro oljuštiti staru boju, koristeći brusni papir. Ako se stara boja ne ljušti ili ne puca, struganje nije neophodno, već je dovoljno zid oprati vodom sa malo deterdženta i prebrisati krpom natopljenom u hladnoj vodi kako bi se upila sapunica. Ako na zidu, ima oštećenja, rupice od slika, popunite ih glet masom. Ako su oštećenja veća, potrebno je gletovanje. Smesa glet mase i vode ne sme biti ni retka ni pregusta. Tom smesom ispunite pukotine u zidu i ostavite da se osuše. Osušenu masu tretirati brusnim papirom.

6. Počnite od plafona

Važno je da su kante i valjak uvek čisti i suvi pre upotrebe. Koristite i mrežicu za ceđenje valjka i nikad ceo valjak ne umačite u kantu sa bojom. Pre bojenja poželjno je površine premazati akrilnom impregnacijom kako bi se stvorio zaštitni sloj i otklonila površinska prašina. Uvek prvo bojite plafon, kako vam boja ne bi curila na zidovima. Bojite valjkom radeći poteze u obliku slova W dok ne primetite da na valjku više nema boje. Svaka novonamazana površina na jednom delu mora prekriti prethodnu – na taj ćete načini izbeći fleke.

Ako ste počeli krečiti, nemojte stati usred pola posla. Okrečite celu površinu, pa tek onda ostavite da se osuši. Kad je prvi sloj potpuno suv možete ponovite postupak, ukoliko je potrebno.

Želimo vam srećan rad!

***POSETITE ROTOR PRODAVNICE ŠIROM VOJVODINE***

Izvor:http://www.mojenterijer.rs/gradnja/mali-saveti-za-uspeSno-kreCenje